دسته‌بندی نشده

ظروف سرامیکی چیست؟

ظروف سرامیکی

از پیشرفته‌ترین نوع ظروف آشپزخانه ظروف سرامیکی را می‌توان نام برد. این ظروف یکی از پر طرفدارترین نوع ظروف هستند که محبوبیت و استفاده زیادی در پخت و پز، پذیرایی و دکور دارند. این ظروف دارای انواعی هستند، که یک نوع آن از خاک رس است که طی فرآیند‌های مختلف شکل‌دهی، خشک کردن، حرارت دادن در کوره و در آخر لعاب دادن روی آن تهیه می‌شوند. نوع دیگر آن ظروف سرامیکی جدیدی هستند که به تازگی وارد بازار شده‌اند. جنس بدنه این ظروف سرامیکی از فلز‌هایی مثل چدن و آلومینیوم  که انتقال گرما را به خوبی انجام می‌دهند و پوشیده شده از یک روکش سرامیکی است؛ و در واقع روکش سرامیکی نچسب است و مانع چسبیدن غذا به ته ظرف می‌شود و همچنین تماس مواد غذایی با عناصر فلزی می‌شوند، که علاوه بر زیبایی برای ایمنی و سلامت بدن بهتر است. ظروف سرامیک نانو، آخرین سری از این دسته ظروف هستند، که به علت قیمت بالایی که دارند، محبوبیت زیادی کسب نکرده‌اند.

ویژگی‌های ظروف سرامیکی

روکش سرامیکی که در ساختار ظروف سرامیکی وجود دارد،  خاصیت نچسبی دارد؛ به همین علت در پخت انواع غذا به ویژه پلو‌ها، سوپ‌ها و… کاربرد دارند. دستگیره این ظروف نیز سرامیکی و از جنس بدنه آن‌ هستند و از ظرف جدا نمی‌شود، که با این وجود قابل استفاده روی حرارت مستقیم اجاق و همینطور در داخل فر، ماکروویو و ماکروفر هستند.  تحمل گرمای آن‌ها تا ۲۰۰۰ درجه فارنهایت  است که دما به طور یکسان در همه جای ظرف پخش می‌شود. این در صورتی است که فلز در این دما ذوب می‌شود. دستگیره‌هایی که دارند، نیز از جنس سرامیک است. مقاومت بالای  این ظروف در مقایسه با انواع ظروف دیگر در مقابل ضربه و خراش، ماندگاری بالایی به آن داده و آن را به یک ظرف محکم و مقاوم ارتقاع داده است. در ظروفی مثل آلومینیوم، امکان وارد شدن مواد فلزی به غذا وجود دارد ولی در ظروف سرامیکی با وجود پوشش سرامیکی، هیچ گونه ماده سمی وجود ندارد.

مزایای ظروف سرامیکی

  • تمیز کردن این نوع ظروف به علت قابلیت نچسبی کار راحتی است، و شست و شوی آن با جوش شیرین، مایع ظرف‌شویی و اسکاچ ظرف‌شویی ممکن است. شستن این ظروف با ماشین ظرف‌شویی نیز به راحتی ممکن است، ولی برای احتیاط باید دستور کاری که در این رابطه وجود دارد، را مطالعه کنید.
  • برای پخت و پز روغن کمتری می‌توان استفاده کرد و همچنین غذاهای رژیمی را با این ظروف بدون هیچ روغنی می‌توان تهیه کرد، که با این وجود غذای کم چرب و سالم‌تری طبخ می‌شود.
  • این ظروف با غذاهای اسیدی واکنش نشان نمی‌دهد، و در زمان پخت تغییری در طعم غذا ایجاد نمی‌کند.
  • گرما را تا مدتی بعد از خاموش شدن در خود نگه‌داری می‌کنند.
  • در مقابل گرما و سرما مقاوم هستند، بنابراین می‌توان در انواع فر و همچنین در داخل فریزر از آن‌ها استفاده کرد.
  • انواعی از این نوع ظروف با طرح و رنگ گوناگون و ظاهری بسیار زیبا در بازار لوازم خانگی موجود است.

معایب ظروف سرامیکی

ظروف سرامیکی معایب جدی ندارند و به نسبت مزایای آن کمتر هستند. موارد زیر را می‌توان به عنوان معایب این ظروف به شمار آوریم.

  • دسته‌ای از این ظروف حساس و شکننده هستند و به مرور زمان خاصیت خود در برابر چسبندگی را از دست می‌دهند، پس باید هنگام استفاده از آن‌ها احتیاط را رعایت کرد، که در این صورت دوام و ماندگاری زیادی خواهند داشت.
  • زمان لازم برای گرم شدن این ظروف زیاد است، در نتیجه باعث مصرف گاز بیشتری می‌شود.
  • از نظر قیمت، این نوع ظروف را می‌توان در دسته لوازم آشپزخانه با قیمت بالا به حساب آورد.
  • وزن این ظروف در مقایسه با ظروف دیگر، بیشتر است.

نحوه نگه‌داری ظروف سرامیکی

باید بدانید که در صورت استفاده و نگه‌داری نادرست این ظروف، ممکن است طی مدت زمان کمی کیفیت و کارایی خود را از دست می‌دهند. بنابراین  برای حفظ کارایی و نگه‌داری این ظروف، باید نکاتی را رعایت کنیم که افزایش طول عمر آن‌ها را به دنبال دارد. یکی از مواردی که باید به آن توجه داشت این است که قرار دادن  ناگهانی ظروف داغ در داخل آب سرد و تغییر دما باعث ایجاد ترک‌ خوردگی در ظرف و از بین رفتن خاصیت نچسبی می‌شود و در نتیجه کاهش کیفیت و ماندگاری ظرفتان را به دنبال دارد. هنگام استفاده از آن‌ها در زمان طبخ غذا، از قبل موارد غذایی را داخل ظرف بریزید، سپس روی حرارت بگذارید، و هرگز ظروف خالی از مواد غذایی را روی حرارت قرار ندهید؛ زیرا این کار به ظرف آسیب می‌رساند.

ممکن است به دلیل کمبود جا، بخواهید این ظروف را روی هم بگذارید، دقت کنید برای نگه‌داری این ظرف‌ها، از درون هم قرار دادن آن‌ها خودداری کنید، زیرا این کار باعث ایجاد خش در ظرف‌ها می‌شود. پس برای نگه‌داری آن‌ها در کابینت، از یک فوم نرم بین آن‌ها استفاده کنید، تا از آسیب به لایه سرامیکی ظرف جلوگیری شود.

هنگام شستشو و تمیز کردن کف این ظرف‌ها از اسکاچ نرم استفاده کنید، و به هیچ وجه برای شستن سیم ظرف‌شویی به کار نبرید. از کشیدن وسایل تیز مثل چاقو و همچنین کفگیر و قاشق فلزی روی سطح ظرف‌ها در زمان استفاده، خودداری کنید؛ چون در صورت استفاده نادرست لایه سرامیکی بعد از مدتی از بین می‌رود و ورود مواد سمی و فلزی خطرناک به غذا را به دنبال دارد، که با این وجود استفاده از آن ممکن نیست.

سخن پایانی

با ذکر خصوصیات، مزایا و معایب و هر چه که باید در مورد ظروف سرامیکی بدانید، تلاش کردیم شما را برای انجام یک خرید درست و مناسب راهنمایی کنیم. همانطور که گفته شد، این ظروف در انواع مدل، طرح و رنگ‌ تولید می‌شود که انتخاب هر کدام به سلیقه شما مشتریان عزیز بستگی دارد. ولی حتما باید برخی موارد را در زمان خرید در نظر بگیرید؛ توصیه می‌شود از قاشق چوبی استفاده شود که از آسیب به ظرف جلوگیری شود و طول عمر آن بیشتر شود. اساس ظروف ارزان، ممکن است کیفیت لازم را نداشته باشند، پس ظروف را با هر قیمتی نخرید و به  قیمت و کیفیت آن‌ها توجه کنید. از برند‌های معروف که دارای استاندارد و ایمنی لازم هستند، خرید کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *